Kategóriák
Kategóriák
Szállítási díjak

Szállítási költség: bruttó 1250.- Ft

15000 Ft feletti vásárlás esetén
a szállítás ingyenes!

TOP termékek
Termékajánló
Fizetési megoldás
Tanúsítvány
SSL Certificate
Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz

Kiemelt ajánlataink

BLOG
2015.04.20 12:58

A LED spot fényforrások

A LED-es világítástechnika gyors fejlődésének köszönhetően a LED-es fényforrások mára már széles körben gazdaságosan alkalmazhatóvá váltak, legyen szó akár otthoni, akár irodai, bolti, éttermi, stb. felhasználásról.

 

LED-eket először dekorációs világításra használták, a LED technika fejlődésével már alkalmassá váltak általános világításra, csarnok világításra, utcai világításra. Egyre több nagy cég kapcsolódik be a LED piacba GE, OSRAM, SAMSUNG, LEDON a kínai cégek termékei is egyre jobb minőségűek. Több kisebb európai cég gyártat saját név alatt jó minőségű LED-es fényforrásokat.

E cikkben végig kísérjük a GU10 / MR16 fényforrások fejlődését. Ezek a halogén fényforrások a 80-as, 90-venes években terjedtek el, kis méretük, nagy fényáramuk miatt. Sokat fogyaszt, de jó fénye van.

Sok lakásban (nem szerencsésen) a nappali általános világítására használták, hogy jó világítást érjenek el 20-30 db-ot is be építettek (a viszonylag kis szórásszög miatt kell a nagy db szám). Megjegyzem, hogy 20 db 50 W-os szpot fogyasztása 1.000,- W (ez egy szoba általános világításához nagy érték).

A 2000 évek elején (mikor megjelentek a hideg fehér LED-ek), már gyártottak DIP LEDekből (hagyományos „lábas” ) először 4-5 db ot tartalmazó GU10-es fényforrásokat. Ezek fénye, és teljesítmény igénye is nagyon kicsi volt ( 1W), csak hangulatvilágításra, helyi megvilágításra voltak használhatóak.

A lábas LEDes GU10-esek után jött az 1W-os teljesítmény LEDes. Ezek még viszonylag kis fényáramúak voltak. A halogének cseréjére nem voltak alkalmasak. Nemsokára jött a 3 x 1 W-os változat. Megjelentek a meleg fehér színhőmérsékletű fényforrások. A kezdeti 9.000,-Ft os árról két-három év alatt az ár a harmadára csökkent.

Ma már 4 x 1 W-osok uralják a piacot 3.000,-Ft alatti áron. Fényáramuk már nagyon jó, 300lm fölött van, és így már a 30W-os halogének kiváltására alkalmasak.

Egy jó minőségű LEDes fényforrás várható élettartama 25.000,- h, teljesítmény igénye tizede a hagyományos fényforrásnak. Így alkalmazásával sok pénz megtakaríthatunk.

Két éve jelentek meg az 5W-os, 7 W-os változatok is. Ezek mérete a hűtés miatt először nagyobb volt mint a halogén lámpáké, de már ma ez se igaz.

Az 5W-os változat már az 50 W-os halogént is kiváltja. Megjelentek cserélhető lencsével is fényforrások.

Ma már mondhatjuk, tényleg kaphatunk a piacon jó áron, kis fogyasztású LED-es GU10 szpot fényforrást több gyártótól is (LEDON, OSRAM, GE, Plilips, Rhino).

www.ledvilag.hu

Kerti világítás

Részletek

Professzionális
üzlet-világítás

Részletek

Okos világítás

Részletek

Ingyenes házhozszállítás

15000 Ft feletti rendelés esetén ingyenes házhozszállítás!

Webáruház készítés