Új jelszó kérése
Kategóriák
Szállítási díjkalkulátor

Szállítási költség: 9990 feletti rendelés esetén ingyenes!

9990 Ft alatt nettó 1000 Ft

INGYENES ÁTVÉTEL BUDAPESTI ÜZLETÜNKBEN!

TOP termékek
Termékajánló
Partnereink

Tanúsítvány
SSL Certificate
Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz

Kiemelt ajánlataink

BLOG
2015.04.20 13:05

Kísérlet különböző világítástechnikai eszközökkel

Nemrégen a Discovery Channel egyik műsorában egy érdekes kísérletet lehetett látni különböző típusú világítástechnikai eszközökkel. Az összehasonlításban szerepelt egy hagyományos wolframszálas, egy halogén, egy kompaktfénycső, egy normál fénycső és egy LED-es fényforrás.

Több különböző szempont alapján tesztelték őket:

  • megmérték a hatásfokukat, energiahatékonyságukat,
  • összehasonlították a felkapcsoláskor felvett energiamennyiségeket,
  • tartóssági tesztnek vetették őket alá.

 

 

A hatásfokok bevizsgálásának eredményei előre várható módon a következőek lettek: legkevésbé hatékony a hagyományos wolframszálas és a halogén égő. Mindkét típusnál körülbelül a felvett áram mindössze 7-8%-a alakul át látható fénnyé, az energia döntő többsége elvész hő formájában, emellett infravörös és ultraibolya tartományban is sok fény keletkezik. Ezeknél már hatékonyabbak a kompakt, illetve normál fénycsövek. Itt a felvett áram már kb. 30-35%-ban hasznosul, de még mindig keletkezik hő és ezeknél az égők csak tartós világításra alkalmasak, a fel/le kapcsolgatás jelentősen rövidíti élettartamukat. Az utolsóként tesztelt LED-es fényforrás hozta a legmagasabb értéket: a tesztelt modell a felvett áram energiájának 65%-át tudta látható fénnyé alakítani, ami kiemelkedően a legjobb eredmény a ma elérhető lámpák között.

 

 

 

A következő mérés inkább csak érdekesség, gyakorlati jelentősége nincs sok: azt vizsgálták meg, hogy érdemesebb-e egy-egy lámpát fel-le kapcsolgatni, vagy égve hagyni?
A mérések adataiban való elmélyedés nélkül kijelenthetjük a logikus eredményt: természetesen le kell kapcsolni egy lámpát, ha nincs rá szükség. Egyedül a kompakt és normál fénycsöveknek nem jó a kapcsolgatás a fentebb említett élettartam csökkenés miatt.

 

Az utolsó teszt nagyon érdekes: a tartósság és élettartam vizsgálata mindenki számára igen tanulságos eredménnyel szolgál! Az égőket egészen egyszerűen egy automata segítségével 2 percig felkapcsolták, majd 2 percig lekapcsolták. Egy hónap múlva már csak a LED-es égő működött, persze változatlan fényerővel. A többi fényforrás mind egyre halványabban működött, majd szépen sorban ki is égett. Milyen sorrendben? Először a fénycsövek, majd nem sokkal utánuk a normál és a halogén égő adta fel a versenyt.

 

Rhino LED

 

Ezek a kísérletek természetesen nem tudományos igényességgel, laboratóriumi körülmények között lettek elvégezve, de a számadatok mindenképpen irányt mutatnak és elgondolkodtatóak.

USB TV Háttérvilágítás

 

TV mögötti háttérfény, egyszerű készre szerelt megoldás. Egyszerre biztosítja a hangulatfényt és csökkenti szeme igénybevételét.

Részletek

Lámpatestek

Otthonunk ékszerei a lámpák és a világítás. Folyamatosan bővülő kínálatunkban megtalálhatja kedvencét a klasszikus formáktól az egyedi design lámpákig.

Részletek

Karácsonyi fények

 

Részletek

Ingyenes házhozszállítás

9990 Ft feletti rendelés esetén ingyenes házhozszállítás!

Egyszerű fizetés

 

Webáruház készítés