Kategóriák
Kategóriák
Szállítási díjak

Szállítási költség: bruttó 1250.- Ft

15000 Ft feletti vásárlás esetén
a szállítás ingyenes!

TOP termékek
Termékajánló
Fizetési megoldás
Tanúsítvány
SSL Certificate
Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz

Kiemelt ajánlataink

BLOG
2015.04.20 12:56

Bevezetés a LED fényforrások világába

A világ energia felhasználásának kb a 20%-t világításra használjuk. Az energia árak folyamatosan emelkednek, és ez a folyamat várhatóan még erősödni fog. A hagyományosnak nevezhető fényforrások a felvett energiának 70-80 %-át hővé alakítják, ezt a plusz meleget az irodaházak csak klímával tudják ellensúlyozni,  ami szintén plusz energia, plusz pénz. Tehát nem mindegy mivel világítunk.

Nagyon sok pénzt fordítanak a kutató intézetek, az energia kímélő világítótestek kifejlesztésére.

A nagy fényerejű fehér LED-ek megjelenésével lehetőség nyílt a LED-ek világítástechnika alkalmazására. Az utóbbi évek gyors fejlődésének köszönhetően mára már széles körben gazdaságosan alkalmazhatóvá váltak, legyen szó akár otthoni, akár irodai, üzleti, éttermi felhasználásról.

A LED-es fényforrások már alkalmasak hangulat-, dísz-, és általános világításra. Megjelentek a közvilágításban, és a háztartásokban is.

Működtethetőek folyamatos (24h) üzemben, a fel-, lekapcsolgatás se okoz élettartam rövidülést.

Nagyon sok előnyös tulajdonsága miatt, mint pl. a jó fényhasznosítás, a kis fogyasztás, a hosszú élettartam egyre több helyen alkalmazzák. Természetesen nem elhanyagolható tényező a LED-es fények modern megjelenése sem.

Vegyük végig a leggyakrabban előforduló világítási igényeket és az ajánlható LED-es megoldásokat!

Egy lakás, egy ház legtöbb helyiségbe, így a nappaliba, konyhába, előszobába, fürdőszobába általános világítás céljára kiválóan megfelelnek a mennyezetbe beépített LEDes mélysugárzók 10-22W-os, smd vagy power LEDekkel szerelt változatai. Kis átalakítással bármely mennyezetre felszerelhetőek. Érdemes lehet külön kapcsolható köröket kialakítani, így létrehozható hangulatvilágítás baráti beszélgetésekhez, tv nézéshez is.

Ma már a 60W-os E27 körte izzók is helyettesíthetőek LEDes fényforrásokkal, így a több karú mennyezeti lámpákat is LEDesíthetjük.

Új építésű lakásokban elterjedt a mennyezetet szigetekkel megtörni, ekkor magától adódik a keletkezett résekbe LED szalagokat elhelyezni, és hangulatvilágításként üzemeltetni.

 

Hálószobába  kevesebb és kisebb fényforrás is elég lehet, hiszen itt már nem igény a nagy fényerő. Inkább helyi egyedi világítást javaslunk. Itt tökéletes megoldás lehet a kisebb mennyezeti lámpák (mini spot) használata. Hatásos a függöny mögötti világítás, az ágy alatti vezérelt világítást. Ajánljuk még a fiók világítást, a szekrény világítást.

Általában a  lakás legjobban megvilágított helyiségei a konyha, a fürdőszoba.  Ezekben a helyiségekben egyedi, helyi világításokkal egészíthetik ki  a mennyezeti lámpákat, látványos az üveges konyhaszekrény belső megvilágítása, a munkapultot a konyhaszekrény aljáról emeltfényű LED szalagokkal tökéletesen meg lehet világítani.

Egyre több fürdőszoba mennyezetét díszíti a LEDes vagy optikai szálas csillagoségbolt.

További LEDes lehetőségek: a lépcső világítás, az olvasólámpa, a kép megvilágítás, a vitrin világítás, az épületek külső díszvilágítása.

A LEDes lámpák  már sok lépcsőházban, folyosón, garázsban üzemelnek.

Egyre több és jobb minőségű kültéri, kertekben is használható, un, lépésálló, vízmentes lámpa jelenik meg a piacon. Így a családi házaknál az autóbeállót, a kert bejárót, a kertet a modern kerti lámpákkal világíthatjuk meg.

A LEDes mennyezeti lámpákkal, LED panelekkel, LEDes fénycsövekkel kitűnő iroda, vagy üzlethelyiség megvilágítást lehet kialakítani.

Utóbbiaknál nagyon fontos még a kirakat megfelelő megvilágítása. Kiemelő fényként az 10-15 W-os teljesítmény LEDet magába foglaló fényforrások alkalmazhatóak, a gyakran kiégő és tűzforró halogén égők kiváltására.

A bemutatott néhány példa természetesen csak töredéke a valóságban felmerülő igényeknek. Ma már a legtöbb megfelelő  világítástechnikai igényre van LEDes megoldás.

Az első LEDes generációt a 12-18 (lábas)LED-es modellek jelentették. Az ezekben használt LED-ek fényereje még viszonylag alacsony volt. Ezeket a termékeket még csak egyedi célokra lehetett használni, kis fényerejük miatt.

A mai ismereteink, tapasztalataink alapján mondhatjuk, hogy a  lábas LED-es fényforrások fényárama idővel (1000h) csökken. Ezeket a termékeket így ma már csak dekorációs célra javasolhatjuk.

A nagyarányú fejlesztéseknek köszönhetően azonban  megjelentek a power LEDes , majd az smd-s fényforrások alternatívát mutatva a hagyományos fényforrásokkal szemben.

A LEDes fényforrásokat fényáramuk (lm) alapján szokták összehasonlítani.

További fontos szempont a LED-ek színhőmérséklete. Megkülönböztetünk hideg fehér, természetes, és meleg fényű változatokat.

A megfelelő LEDes fényforrás kiválasztásánál még egy tényezőt kell figyelembe venni, a kibocsátott fény szórásszögét. Egy azonos lm értékű LEDes fényforrásnál egész más a fény hatás ha a szórásszög 30 fok vagy ha 120 fok.

A LED-es fényforrások egészen biztosan már most a jövő világítástechnikáját képviselik, ki fogják váltani a jelenlegi wolframszálas/halogén égőket. A LED-ek világítástechnikai alkalmazásával fogyasztásunkat drasztikusan csökkenthetjük. Ezt egy kis táblázattal igazolhatjuk:

Közel azonos fényerejű fényforrásokat és 2012. januári, lakossági áramdíjakat (45 Ft/kWh) alapul véve, napi 4 h üzemidővel számolva egy kis összehasonlítás:

 

teljesítmény | élettartam h | fényforrás ára | fogyasztás  1 460 h-ra (kWh és Ft) |  összköltség

Halogén égő:

   30W       1000h      600Ft     43,8 kWh,  1 971Ft            3 171 Ft

Wolframszálas lámpa:

   40W       1000h      110Ft     58,4 kWh,  2 628Ft            2 848 Ft

CREE 3W LED lámpa:

   3,5W     20 000h   3 000Ft    4,4 kWh,      198Ft            3 198 Ft

 

Látható, hogy egy - másfél éven belül megtérül a LEDes beruházásunk.

És ez csak EGYETLEN EGY lámpa!

Összegezve mondhatjuk, hogy LED, a hagyományos fényforrásokkal szemben ma már alternatíva. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy minden forrás LEDekkel kiváltható, de egyre nagyobb szerepet kap ebben a dráguló világunkban.

 

Vásárhelyi István

 www.ledvilag.hu

Kerti világítás

Részletek

Professzionális
üzlet-világítás

Részletek

Okos világítás

Részletek

Ingyenes házhozszállítás

15000 Ft feletti rendelés esetén ingyenes házhozszállítás!

Webáruház készítés