Kategóriák
Kategóriák
Szállítási díjak

Szállítási költség: bruttó 1250.- Ft

15000 Ft feletti vásárlás esetén
a szállítás ingyenes!

TOP termékek
Termékajánló
Fizetési megoldás
Tanúsítvány
SSL Certificate
Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz

Kiemelt ajánlataink

BLOG
2015.04.20 12:31

A LED neve

A LED neve az angol Light Emitting Diode rövidítéséből származik. A dióda által kibocsátott fény színe a félvezető anyag összetételétől, ötvözőitől függ. A LED inkoherens keskeny spektrumú fényt bocsát ki. A fény spektruma az infravöröstől az ultraibolyáig terjedhet.

Működése

A LED fényforrásokban elektromos gerjesztés hatására az alábbi folyamat játszódik le. A diódára adott áram a diódában lévő atomok elektronjait gerjeszti, így az atomok nagyobb energiaszintű pályára lépnek. Amikor ezek az atomok visszatérnek az eredeti pályájukra,  ez a folyamat bizonyos félvezető anyagok esetén fotonok keletkezésével jár.

Nyitó irányban előfeszített PN átmenetben az P rétegből szabad elektronok haladnak a P rétegbe, a lyukak pedig a P rétegből haladnak át a határrétegen keresztül az N rétegbe, ahol az ott többségi töltéshordozó elektronokkal rekombinálódnak, a folyamat során létrejövő energia sugárzik ki fotonok formájában.

A fotonok mennyisége a feszültség növelésével nagyobb lesz, ám ennek van egy határa, amely fölött, a változás elenyésző. A sugárzás akkor jön létre, amikor az elektron a kisebb energiájú pályára ugrik. A keletkező fény hullámhossza a félvezető anyagától függ.

 

A LED fényforrások kifejezetten kevés áramot és feszltséget használnak a fény előlállításához és hosszú az élettartamuk, így takarékos, környezetbarát megoldást jelentenek. Kapcsolási sebességük nagy,  vagyis nincs bemelegedési ideje más takarékos fényforrásokkal ellentétben, emellett kis helyet foglalnak, és a külső hatásoknak is jobban ellenálnak.

 

Felfedezése

Az első LED-hez kötődő felfedezés Oleg Vlagyimirovich Losev orosz rádió-technikus nevéhez fűződik, az 1920-as években, amikor észrevette, hogy a rádióban használt diódák fényt bocsájtanak ki áram hatására. Ezeket a tapasztalatait publikálta is egy orosz folyóiratban. A LED valódi felfedezése jóval későbbre tehető. Rubin Braunstein 1955-ben fedezte fel a gallium-arzenid, és egyéb félvezető-ötvözetek infravörös emisszióját. Ezek után 6 évvel Bob Biard és Gary Pittman a Texas Instruments kutatói 1961-ben fedezték el gallium-arzenid elektormos áram által gerjesztett fénykibocsátását, és később ők szabadalmaztatták a LED-et. Az első ilyen eljárással gerjesztett fény azonban ekkor még az infravörös tartományba esett, így szabad szemmel nem volt látható. Az első valóban „világító” LED-et ifj. Nick Holonyak fejleszte ki a General Electric Company-tól.


(forrás: Wikipédia)
Módosítás: ( 2015. május )

Kerti világítás

Részletek

Professzionális
üzlet-világítás

Részletek

Okos világítás

Részletek

Ingyenes házhozszállítás

15000 Ft feletti rendelés esetén ingyenes házhozszállítás!

Webáruház készítés